1 Şubat 2015 Pazar

Gölge e-Dergi Şubat 2015 Sayı 89

Gölge e-Dergi, kolektif hazırlanan isteyenlerin yazılarıyla çizimleriyle iştirak ettiği, internet üzerinden ücretsiz olarak okunabilen bir e-dergi. Yeni bir yılın başlangıcında 89. sayı ile bir kere daha huzurlarınızda… Harıl harıl süren bir aylık bir çalışmanın ardından masa üstünüzde…

Derginin bağlantısını (pdf okuyabilmek ve internet üzerinden okuyabilmek için) vermeden önce 89. sayının içeriğinden de bahsetmeli…

Bu sayının kapağı Rıza Türker’den geldi.

Bu sayıda Charlie Hebdo Terör Saldırısı ile alakalı özel bir dosya hazırlandı. Birçok usta kalem bu acı olayla alakalı olarak mizah dünyasından mizaha gösterilen tepkilere, olayın etkilerine değinen yazılarıyla yer aldılar. Ahmet Yüksel’in “Charlie Hebdo Olabilmek ya da Olmamak” adlı yazısı (illüstrasyonu Erdoğan Karayel’den), Joe Sacco “Hicve Dair” adlı çizgi romanı, Mehmet Kaan Sevinç #DirenKarikatür adlı karikatürü, New York Times’ın baş karikatüristi Chappatte’ın saldırıyla alakalı açıklaması, Cemal Ragıp Derin’in “Yazar çizer düşüncelerinde özgür olmalı. Amaa…” adlı yazısı, Cristiano Ronaldo’nun Charlie Hebdo olayıyla ilgili açıklaması, Ümit Kireççi’nin “Charlie Hebdo muyum? Öyleyim galiba!” adlı yazısı, Levent Cantek’in “Charlie Hebdo” adlı yazısı, Necdet Yılmaz’ın “Wolinski” adlı yazısı, Orkun Uçar’ın “Ölümcül Sanat: Mizah” adlı yazısı, Hasan Nadir Derin’in “Sinemada Din Konusu ve Tepkiler” adlı yazısı sizleri beklemekte…

Ayrıca İstanbul Lisesi Uluslararası Altın Boğa Kısa Film Yarışması’nın duyurusu ile “Çizgi Roman Okurları Platformu-2014 6. Türk Çizgi Roman Okurları Ödülleri”nin kategorilerini dergimizden öğrenebilirsiniz…

Bu sayıda ayrıca “Kelebek” adlı çizgi romanın ön okuması da bulunmakta. Ümit Kireççi’nin yazdığı Tayfun Sezer’in çizdiği “Ormanın Gizemli Enerjisi” adlı bu bölümü, dergimizde okuyabilirsiniz… Ayrıca Ümit Kireççi, “Yazarının Kaleminden” köşesinde “Benim "KELEBEK, Bir Başka Dünyanın Efsanesi" Maceram” başlıklı yazısıyla bu çizgi romanın hazırlanışını ve “macerasını” bizlerle paylaştı…

Bu sayıda yer alan çizgi romanlar; Varol Gökdamar yazıp-çizdiği “Kagan” efsanesini 9. Bölümüyle bu sayıda da devam ettirmekte. Aynı şekilde Emin Mamedli’nin yazdığı Mehmet Kaan Sevinç’in çizdiği “Harry Kane” adlı bir acayip çizgi roman da devam etmekte o da bu sayıda yer aldı.

Bu sayının öyküleri ve illüstrasyonları; Cevher Veli Karakoç’tan “Yurtsuz ve Gizemli Cinayetler-1. Bölüm: Ormanın Laneti” (illüstrasyonlar: Buğra Batuhan Berah-Turan Dertli); Kadri Kerem Karanfil’den “Temizlik” (illüstrasyonu: Cihan Oğuz Demirci), Kıvılcım Arduç’tan “Günahların Bekçisi, Bölüm 8 – Kırılma Noktası” (illüstrasyonu Ali Eren Şahin’den) ve Uğur Demirkaya’dan “Otel-Oda 427”…

Bu sayıda Korku Köşesi”nde yer alanlar; “Dehşetler Albümü”nde bu sayıda “Kara Korşak” adlı varlığa yer verildi. Mehmet Berk Yaltırık’tan “Bin Belikli Kız” adlı korku öyküsünü (illüstrasyon Mehmet Kaan Sevinç’ten) ve Can Çelikel’in “Hastane” adlı öyküsünü, Mümin Can’dan “Huysuz Hortlaklar Korosu”nu (illüstrasyon Mehmet Kaan Sevinç’ten) okuyabilirsiniz.

Haber içerikleri, söyleşiler, röportajlar ve incelemeler de bu sayıda sizleri beklemekte;

Zeynep Bayraktar, “Gezegen Sahaf'da Müzayede Öncesi Ten Ten Üzerine Yapılan Söyleşi” başlıklı yazısıyla, bizlere Çağrı Çalışır ile Tenten üzerine yaptığı söyleşiyi aktardı.

Ahmet Yüksel, Gölge e-Dergi klasiklerinden olan efsane röportajlarını bu sayıda da bizlerden esirgemedi.  Tam üç röportajla karşınızda! “Bir Yadigâr Ejder Kitabı”nın yazarı Erhan Tuncer ile kitap ve Türk sinemasının “üçüncü adamları” üzerine gerçekleştirdiği röportajı, “Çizgi Roman'ın Altın Yıllarının Bir Tanığı” başlığı ile usta çizer Şahin Karakoç ile gerçekleştirdiği röportajı ve “İsveç’de Irkçılığın Resmini Bir Türk Çizdi” başlığı ile İsveç’de yaşayan çizerlerimizden Emre Özdamarlar ile gerçekleştirdiği röportajla sizleri beklemekte!

Yine bir başka Gölge e-Dergi klasiği haline gelmiş bir başka Tunç Pekmen incelemesi bu sayıda da yer aldı. Pekmen, “Süper Kahraman Oyuncakları” başlıklı incelemesiyle bu sefer süper kahramanların kullandıkları enva-i çeşit alet edevatı masaya yatırıyor!

Salih Aşık ve Öznur Baycan “Kaçak-Komiser Tahsin’i Bilir Misiniz” başlıklı incelemeyle bizler için Alper Kaya’nın taze polisiye romanı “Kaçak” ile alakalı anekdotlarını paylaştılar.

Yine bir Gölge e-Dergi klasiği olmuş olan Hasan Nadir Derin de bu sayıda bir başka sinema yazısı ile aramızda. Bu sefer Şubat ayı gelip çatmışken kendi “2015 Oscar Tahminleri”ni kaleme aldı!

Bu sayının arka kapağını Eren Ersoy çizdi.

Dergiyi indirip okumak için:  http://www.mediafire.com/view/f69j0qp09vkmi2r/golge_e_dergi_subat_2015_sayi_89

Dergiyi internetten okumak için: http://issuu.com/golgedergi/docs/golge_e_dergi_subat_2015_sayi_89/0

Dergi arşivimize ulaşmak için: http://issuu.com/golgedergi

Bize; golgedergimail@gmail.com adresinden ulaşabilir, yazılarınızı-illüstrasyonlarınızı bu adrese gönderebilirsiniz. Yazı-çizimlerin son gönderim tarihlerini, hazırlama yönergelerini ve duyuruları ise yukarıda belirttiğimiz facebook grubu üzerinden öğrenebilirsiniz.

İyi okumalar dilerim…
Gölge e-Dergi Editörü
Mehmet Berk Yaltırık

Hiç yorum yok: